• De Zeven Magere Jaren

  Zomaar vergeten af te breken

  Gemeentelijke monumenten Bouwjaar: 1740 Restauratie: 1976

  Deze huizen waren voor de gewone werkende mens, de ploeteraar die net het hoofd boven water kon houden. De woningen van de armen waren klein, minder degelijk, kortom, niet de moeite waard om te bewaren. Hier staan, door een gelukkig toeval, zeven huisjes, ontsnapt aan sloop en vernieuwing, zomaar vergeten af te breken.

 • Bouwhistorie

  Wie was de eigenaar?
  Bij deze huisjes hoort een gek verhaal uit de keuken van Stadsherstel. Toen de pandjes voor restauratie werden aangekocht was er van één huisje geen eigenaar te vinden. Na lang zoeken in archieven en kadaster vond men een persoon die eigenaar zou moeten zijn. Deze eigenaar weigerde echter elke medewerking, hij wilde er niets mee te maken hebben. De voorzitter is met een bedrag van honderd gulden contant de man gaan opzoeken. Hij heeft hem zover kunnen brengen, dat hij wilde tekenen voor overdracht als Stadsherstel garandeerde dat hij er nooit last mee zou krijgen.

  Achteraf bleek dat de man toch niet de eigenaar was. Het heeft een jaar geduurd voor er iemand gevonden was die, tot zijn eigen verbazing, rechtens de koopakte kon ondertekenen. Het loont de moeite om thuis nog eens wat papieren na te kijken, misschien levert het een vergeten huis op.

 • Bijzonderheden

  Klein behuisd
  In het huis op nummer 23 woonde van 1718 tot 1744 de pottenbakker Hendrick de Pauw. Na zijn dood in 1744 wordt zijn huis verkocht en dan staan er volgens de koopakte op het achtererf ‘vijff nieuwe gemaakte huijsjes’. Kort nadien zijn er nog twee bijge­bouwd. Bij de restauratie heeft men de indeling binnen aangepast aan de huidige wensen voor eenpersoons­huishoudens. De buitenkant ziet er vrijwel net zo uit als in de dagen van Hendrick de Pauw. Je moet toch wel even slikken wanneer je bedenkt dat in dit soort huisjes hele gezinnen woonden. En dan woonden hier mensen die kennelijk een baan hadden op de pottenbakkerij.

Project 04: Dubbelstraat 25 t/m 37

Projectkiezer